Как да изберете кухненска маса?

2021-04-15 18:49:15 175
Казват, че кухнята е сърцето на къщата. Именно тук членовете на семейство се събират най-често, вечерят заедно и споделят хубави мигове. Правилният избор на кухненски маси и столове е от изключително значение. Грешното комбиниране може да унищожи дори най-оригиналната дизайнерска идея. Трябва да направите избора си внимателно, за да постигнете хармония в помещението и то с минимални разходи.

Критерии за избор на кухненски мебели

Всеки дизайнер може да предложи десетки опции за избор на маса и столове за кухнята. Нека не забравяме, обаче, че мебелите трябва да отговарят на някои правила. На първо място, кухненска маса и столове задължително трябва да бъдат удобни. Дори най-красивите мебели могат да бъдат непрактични и неудобни – и това ще доведе до разочарования от избора. Добър вариант ще бъде стол с ергономична седалка, която напълно повтаря структурата на човешкото тяло. Масата и столовете трябва да бъдат избрани заедно и не само да си пасват на външен вид, но да се комбинират добре, за да създадат удобство по време на хранене. Когато избирате кухненски мебели, не забравяйте, че всеки параметър играе важна роля: размер, материал, форма и цвят. При избора на размер трябва да решите: Колко членове на семейството ще се събират едновременно на масата и колко често планирате да каните гости. За двойка с едно дете можете да изберете по-компактен модел, но ако имате по-голямо семейство трябва да се замислите за разтегателна маса – винаги добър вариант. Необходимо е кухненската маса и столовете да бъдат съобразени с общия стил на помещението и внимателно да изберете формата и цвета им. Днес можете да си купите всякакъв модел кухненска маса - правоъгълна, кръгла, овална и др. Най-важното е тя да се вписва в общия интериор на кухнята и да е удобна за всички членове на семейството.


Кръглата маса е доста популярен модел, който е чудесен, ако търсите малко разнообразие в интериора. Изглежда привлекателно и оригинално, но е невъзможно да се сложи близо до стената, така че не е подходяща за малка кухня. Маса с овална форма - този модел изглежда изящно и елегантно, а поради липсата на остри ъгли е чест избор на родители с малки деца. Този модел е подходящ за по-големи семейства.


Квадратната маса е отлична възможност за строга и функционална кухня, във вътрешността на която преобладават директните и ясни линии. Такъв модел обаче е подходящ за по-малки семейства.

Модерните трапезни маси най-често се изработват от:

Дърво. Това е най-традиционната и универсална опция, тя е особено важна, ако дървените елементи вече са използвани в кухненския интериор. Кухненските столове и масата трябва да съответстват на останалата част от мебелите. Хубаво е те да са от един си същ материал, но понякога е възможен и контраст. Този естествен и екологично чист материал – дървото, се характеризира с издръжливост и еластичност. Не трябва да забравяте за редовното поддържане на мебелите (почистване от прах, трохи и др.)


Стъкло. От този материал се изработва плота на някои модели маси. Той трябва да има дебелина 10 мм, за да бъде по-издръжлив. Стъклените маса са изключително красиви и модерни, но не са много подходящи за хранене.


Камък. Величествената и масивна каменна маса придава лукс на всяко помещение. Мебелите са подходящи за средиземноморски стил, хижи, заведения. Единственият недостатък е по-високата цена, както и невъзможност за местене, поради тежестта й.


Пластмаса. Популярни, практически и евтин материал, който има значителни предимства. Отличава се с ниска цена и лекота, която позволява мебелите да се пренасят лесно навсякъде.

Защо да изберете разтегателна маса и комплект столове?

Всички ние искаме да имаме гъвкавост в нашето ежедневие - и храненето не е изключение! Имате ли по-голямо семейство или обичате да прекарвате вечерите с любима компания, а може би просто искате да се възползвате максимално от пространството, което имате в кухнята си? Разтегателната маса с комплект столове за хранене е фантастичен избор по редица причини. Сгъването и разгъването става за секунди и по този начин превръщате компактната малка маса в маса за 6 и повече души.