Избор на кухненски столове: Полезни съвети

2021-04-15 18:50:57 225
Всички ние се стремим да създадем комфорт и уют в своя дом, което значи, че трябва да обърнем внимание на всяка една стая, включително и на кухнята. Един от най-важните елементи в интериора са мебелите и така както спалнята не може без удобно легло, така и кухнята не може без столове. Правилно избраните мебели ще създадат комфорт по време на вечеря, семейно събитие или когато се събираме с приятели. Кухненските столове изпълняват практически и естетически функции: гарантират комфорта на трапезарията и Ви позволяват да създадете хармоничен вид на стаята, който прави интериора уютен и стилен. При избора на тези мебели, трябва да вземете предвид не един, а няколко параметри, като стил, материал, размери и други.


Видове кухненски столове

Традиционни столове. Седалката е разположена на височина 40-45 см от пода. Има облегалка, която е с височина минимум 30 сантиметра. Пасват идеално на масата за хранене.

Стол без облегалка (табуретка). Такива мебели са по-подходящи за обзавеждането на малки кухни, защото заемат по-малко място и има възможност да бъдат поставени под масата.

Бар столове. Те се различават от традиционните модели по височината - седалката е висока около 60-80 см. Някои модели са с облегалка, други – без. Не са подходящи за традиционна кухненска маса, а за бар.

Основни материали за кухненски столове

Дърво. Дървените столове са най-предпочитани и са идеални за интериори в класически, модерни и ретро стилове. Този тип стол е издръжлив, устойчив на износване и много здрав. Комбинира се идеално с традиционна, дървена кухненска маса.

Метал. Обикновено се използва алуминий за производството на метални столове. Столовете за хранене с метална рамка и крака изглеждат много стилно, особено ако се комбинират правилно с останалите мебели в стаята. Освен това металните столове са по-леки от дървените. 

Пластмасов. Основните предимства на PVC мебелите са малко тегло, лесна поддръжка и ниска цена. Може да изберете столове в по-ярки цветове, ако искате да направите кухнята си по-оригинална и различна, или да заложите на класическите, по-неутрални нюанси. Недостатъците на тези столове са, че не са толкова издръжливи, като дървените и металните. 


Характеристики на дизайнерските столове за кухня

Невъзможно е да направите своя избор, да знаете площта на стаята и с какво място разполагате. 

Стационарните модели са подходящи за просторни помещения. Техен плюс е, че са по-удобни, стилни и комфортни. Те могат да са изработени от различен материал или комбинирани: дървени, метални, пластмасови.

Сгъваемите столове са подходящи за малки стаи. Те са мобилни и когато се сгънат не заемат много място, което е страхотно. Могат да се съхраняват на балкона или в килера. Те са подходящи, като допълнителни мебели, например, когато Ви дойдат повече гости.

Основни съвети: Как правилно да изберем кухненски столове?

За универсални столове се считат тези с височина на краката- 40-45 см, а ширина на седалката - 50-52 см. Тези модели ще са удобни както за по-ниски, така и за по-високи хора. Ако има деца в къщата, си струва да обърнете внимание на столовете с регулируема височина. 


При избора на столове е необходимо да решите коя седалка ще Ви е по-удобна: мека или твърда. И двете опции имат своите предимства. Въпреки че меките столове са по-удобни, те не са толкова издръжливи. 

Ако имате малки деца, които обичат да цапат, докато се хранят, тогава столовете трябва да бъдат с тапицерия, която лесно се чисти и е устойчива на износване. Това се отнася не само за материалите на седалката, но и на облегалката. 

Препоръчително е да изберете столове с вертикален гръб. Неговият наклон не трябва да бъде повече от 2-5 градуса. Такива модели ще спомогнат за запазване на стойката и няма да създадат допълнителна тежест върху гръбначния стълб.

Обърнете внимание на теглото на столовете. Ако планирате да ги местите често от стая в стая, предлагаме Ви да изберете пластмасови или метални.

Важно е столовете да се комбинират с останалите мебели в трапезарията, създавайки хармоничен вид на стаята.