Видове холни маси - съвети при избора

2021-06-16 17:18:12 661
Изборът на холна маса е едно от най-важните решения, които ще трябва да вземете, когато обзавеждате своя дом, но често пренебрегван от повечето хора. Масите за кафе заемат централно място в дневната и имат изключителни функции. В края на краищата, без тази мебел, къде ще сложим любимите си напитки, списания, дистанционни управления и смартфоните?

Правилно подбраната маса ще придаде на Вашия хол завършен вид и ще е чудесно интериорно допълнение.

Именно затова, при избора й, трябва да обърнете внимание на няколко ключови момента.

Избор на холна маса

Масата за кафе трябва да бъде пропорционална по размер на дивана в хола Ви. Основното правило е дължината на холната маса да бъде поне половината от дължината на дивана, но не по-дълга от самия диван. 

Височината й е хубаво да съвпада с височината на седалката на дивана, като е възможно да има разлика с няколко сантиметра.

Видове холни маси, според формата им

Овални маси 

Овалните маси за кафе са чудесен избор, като се отличават с балансираща форма и функционалност. Те насърчават движението и предлагат достатъчно място за съхранение отгоре. Няма остри ръбове при тези модели, така че овалните маси са чудесни за семейства с деца!

Правоъгълни маси 

Правоъгълните маси за кафе са категорично по-модерни и те предлагат най-голямо количество повърхностно пространство отгоре. Предпочитани са от големи семейства или хора, които често си канят гости.

Кръгли маси 

Кръглата холна маса може да бъде наистина привлекателна за гости, както и за големи семейства, които обичат често да се събират в хола, да хапват пуканки, докато гледат филм. 

Квадратни маси

Квадратните маси осигуряват хубав и симетричен вид на Вашето жилищно пространство. Те са с най-практичната форма и понякога предлагат съхранение под повърхността.

Трансформираща се холна маса

Този универсален и функционален модел е подходящ за малки стаи. Както при всяка многофункционална мебел, тази маса има прост механизъм. Само с едно леко движение и малката маса се превръща в голяма маса за хранене за няколко души. Този модел е идеален за тези, които обичат да канят гости често, а в същото време холът им е с малка площ.

Материал, от който е изработена масата за хол

Дърво

Дървените маси винаги привличат внимание, тъй като изглеждат луксозни и елегантни. Те са подходящи за почти всеки интериор, което ги прави гъвкав и чудесен избор. Най-добре е масичката за кафе да бъде комбинирана с останалите мебели в стаята. Това ще я направи перфектно допълнение в интериора. Ако в хола имате дървени секции, библиотеки или шкафове, то дървената масичка ще се впише идеално към тях.

Стъкло 

Този материал става все по-популярен при изработката на маси. Краката на такива модели могат да бъдат от всякакви материали - дърво или пластмаса, и дори метал. Стъклото е непретенциозно и грижите за него са лесни, но има и някои моменти, на които трябва да обърнете внимание. Стъклените маса са по-нестабилни и са опасни, особено за семейства с деца. 

Метал

Много оригинален материал за производство на мебели. Металните маси могат перфектно да се доближат до модерен интериор в съвременен стил. От безспорните предимства си струва да се отбележи невероятната им издръжливост и дълготрайност. Въпреки това, тези маси имат доста по-висока цена от стъклените и дървените.