Кой измисли разглобените мебели в плосък пакет

2020-12-25 20:26:25 72
Разглобените мебели опаковани в плосък пакет удобен за пренасяне не винаги са били такива. Историята казва, че съвременните разглобени мебели в плосък пакет са измислени от шведския мебелен гигант IKEA и това е вярно, но до някъде. През 1956 година шведът Гилис Лундгрен, който е чертожник по професия, купува маса, която е неразглобяема и се замисля как да я направи разглобяема, за да може да я пренесе с автомобила си. По случайност по-късно той е нает от небезизвестната IKEA и от там нататък повсеместното налагане на разглобените мебели в плоски пакети е въпрос на време. Всъщност IKEA е уцелила точния момент да въведе и популяризира мебелите в плоски пакети, но съществуват исторически данни, че още през 1859 г. започва производството на небезизвестния стол Тонет номер 14, който е най-продавания стол за 19 век и именно този стол е така направен, че да може лесно да се се разглобява на съставните си части. Така столът е можел да се пренася лесно, евтино и безопасно на далечни разстояния, 36 броя от стола са се събирали в обем от 1 куб.м. 

Следващият опит за продажба на мебели в плоски пакети е на дизайнерката Луис Бригам заедно с още двама нейни партньори по време на първата свтовна война. Това става през 1915 г. , като компанията им Home Art Masters е предлагала мебели на умерени цени чрез каталожна търговия по пощата. Клиентът е получавал комплект от части, инструменти и упътване, с които според компанията производител „може да бъдат сглобени и от малко момче или момиче“. Home Art Masters не оцелява дълго и няма точни данни колко точно мебели е продала. 

Преди измислянето на плоските пакети, клиентите са поръчвали мебелите си на дърводелец, който ги е изработвал, често за не много кратко време и клиентите са ги получавали сглобени и готови за ползване, което е плюс, но с огромния минус, че транспортирането и вкарването им в дома е било цяло приключение. С навлизането на плоския пакет, се спестява място и при складирането на мебелите, което позволява на търговцисте и производителите да разполагат с големи количества от даден продукт на склад, което автоматично намалява времето за чакане от клиента. Вече не е необходимо мебелите да бъдат изработени чак след като клиента ги е поръчал, те са предварително готови и често могота да бъдат взети веднага. Унифицирането на частите и производството на голям брой еднакви мебели от своя страна довежда до намаляване на себестойността на мебелите и намаляване на техните крайни цени. Времето за производство на един брой от дадена мебел е в пъти по-ниско. В днешно време дори млади хора без или с малки доходи могат да си позволят да купят базово обзавеждане за дома си, докато не може да се каже същото за техните родители и баби и дядовци. В общи линии разглобените мебели в плоски пакети в днешни дни са навлезли във всички отрасли на мебелната промишленост и почти няма област, където да не са широко застъпени. Кухни, спални, шкафове, гардероби, маси, легла и дори столове, вече се предлагат разглобени и опаковани в плоски пакети удобни за съхранение и превоз. Повечето производители, освен обкова необходим за сглобяването, включват в пакет и необходимите инструменти за сглобяване, както и инструкции описващи процеса. Трудно е да си представим живота днес без мебелите в плоски пакети - нарастването на населението и промяната на начина на живот към градски в апартаменти, които стават все по-малки и тесни е една от причините, които затвърждават статута на плоския пакет като необходимост.