Съвети относно обзавеждането на жилището с мебели (част 3)

2020-12-24 21:02:25 107
Трапезарията  в съвременните жилища рядко съществува като отделно помещение, като обикновено едно помещение поема функциите на всекидневна и трапезари, а понякога и на кухня. Независимо от това във всеки дом мебелите за трапезария са задължителни и не може без тях. 

- масата за трапезария е може би единственото място, където срещаме всички челнове на семйството си заедно споделяйки трапезата. Разнообразието на пазара от фори, размери, материали и цветове на трапезните маси е много голямо и изборът е много труден, но съветваме клиентите си да не правят компормис с качеството. Първо съветваме да избягват маси с плотове от плочи с дървесни частици (ПДЧ). Обикновено такива плотове се посатвят на маси с ниско качество от по-нисък клас, където цел е по-ниската цена. ПДЧ е хигроскопичен материал, който лесно попива вода през кантовете си и променя обема и формата си (надува се). Поради естеството на функцията на трапезните маси, трудно можем да опазим плота от разлята вода или други течности. MDF е материал по-издръжлив от ПДЧ от въздействието на вода, стига да е добре лакиран. Най-издръжливи на надраскване и на въздействията на вода са плотовете от стъко, но при тях недостатък е, че всяко замърсяване е много лесно видимо, също както и поддатливостта им на счупване. Решение на проблема със зацапването е използването на стъклени плотове с висококачествен мат. Задължително е масата да е със стъкло, което е закалено. От една страна закаляването прави стъклото по-здраво, а от друга го прави безопасно при счупване. Закаленото стъкло става на малки кристали, когато се счупи, докато незакаленото остава на големи парчета и може сериозно да нарани краката на човек ползващ масата при счупване. Повечето клиенти в България търсят маса за трапезария с механизъм за разтягане, като и тук разнообразието от конструкции е голямо, но в общи линии най-удобни за ползване са маси, чиито крака остават в края на масата при разтягане на плота, защото така краката не пречат на никой от ползващите масата.

трапезарна маса JULIET
Според това къде се съхраняват разтеженията масите биват няколко вида, като има такива чиито разтежения се съхраняват отделно, което е доста неудобно, на други разтеженията се съхраняват под основните плотове, но не са захванати към масата, най-разпространени са тези, чиито разтежения са захванати към масата и със специален механизъм се изваждат, те са и най-удобни. Има и маси, които съчетават няколко функции и могат да променят височината си, също както и размерите на плота си. Така те могат да бъдат използвани за холни маси и при нужда да се повдигат и разтягат и да се използват като трапезарни маси.

маса с повдигащ се и разтягащ се плот MOJITO
По отношение на краката, най-издръжливи и здрави са металните крака, които могат да бъдат никелирани или прахово боядисани, следват краката от масивна дървесина (желателно е да са от твърда дървесина от широколистни дървесни видове) и последни остават краката от MDF и ПДЧ, като последните са рядкост, тъй като ПДЧ имат много малка якост. Краката от масивна дървесина, MDF и ПДЧ също са податливи на влиянието на вода и при миене на пода трябва да се внимава да не се мокрят, за да не поемат вода и да се деформират и напукат. 

- на пазара съществува огромно разнообразие от столове  за трапезария изработени от различни материали като дървесина, шперплат, MDF, метал, пластмаса със седалки и облегалки без или с тапицерия от плат, кожа и изкуствена кожа. Столовете с основа изработена от метал позволяват използването на много фини детайли с разнообразна форма, като същевременно якостта на изделието остава много висока. 

стол ALDI II
Столовете с крака от масивна дървесина също са много здрави, стига използвания материал, конструкцията и изработката да са на високо ниво. Често, за да се спести място при транспортиране, столовете за разглобени. При сглобяване на столове от масивна дървесина трябва да се има предвид, че след първоначалното им сглобяване, столовете се използват веднъж и след това сглобките се донатягат. Причината е че дървесината уляга на мятсото на сглобките и те се разхлабват. В процеса на ползване на такива столове може да се наложи още няколко пъти такова донатягане, но през големи преиоди от време. Моля да се има предвид при сглобяване на столовете да не се пренатягат сглобките, защото може да се стигне до непоправими щети. Според вида материя, с който са тапицирани седалките и облегалките на столовете, те могат да бъдат с плат, естествена и изкуствена кожа. От трите най-скъпа и същевременно най-издръжлива е естетвената кожа. Следва плата, при който има големи вариации в здравината, но като цяло е доста по-издръжлив от изкуствената кожа. Недостатък е, че повечето платове по-лесно се зацапвати е почти невъзможно да се почистват, но вече има платове, които са с покритие непозволяващо да попиват течности и които се почистват много лесно.

стол TOKYO
Изкуствената кожа от своя страна се чисти много лесно с прост разтвор на сапунена вода, но лесно се протърква и къса след време, а и е много чувствителна към UV лъчи. Изкуствената и естествени кожи имат и недостатък, че при допир с гола кожа запарват.